Finske bønders marked

Igår fikk vi oppleve noe som er veldig sjeldent i Norge. Hvertfall oppe i nord. Våre finske venner (Pia og Tomi) tok oss med til en øy hvor bønder samles hver onsdag og lørdag. Der sto det 9 boder, hvor bønderne solgte sine varer. Her var fisk som var fisket i Östersjøen, ferske grønnsaker, hjemmestrikket tøy, bakevarer, lakris og mye mye mer.
Pia fortalte oss at dette er en travel tid før bønderne. Det er slik de for solgt sine varer, samtidig som de har gårdene sine og ta vare på. Fikserne solgte ikke bare fiks, altså ubehandlet. De hadde laget mye selv med fisken. Pia kjøpte fiskekaker, hjemmelagde av fiskerne, som vi fikk til middag igår. Jeg har aldri smakt så gode fiksekaker! Heldigvis ble det mer til overs, så idag blir det restemiddag :-)
Dere har vell hørt om finsk lakris, slike lange snører? Det er faktisk Pias pappa som står bak hele det firmaet. Nå har han solgt firmaet sitt da, men han sto på markede igår å solgte lakrisen sin. Vi fikk lakris til over 300 NOK hos han.
Ikke nok med at det var boder og slikt. Området var med havet, så man kunne bade. Det var minigolf der og lekeplass for ungene. Der var til og med bygd en liten kafé, men stort uteområde. Hele dette opplegget var så bra! Skulle ønske at en kunne få til noe slikt hjemme! Dette markede varer da bare frem til September. Men bønderne drar inn mye penger på den tiden. Når en bonde for selge sitt produkt uten å gå igjennom flere ledd, så får bonden alle pengene. Tenk deg en melkebonde hjemme i Norge. Tine (feks.) Kommer å henter melken, og gjør sin produksjon. Selger melken for ca 15 kr. Bonden får bare 7 kr. Det er ikke mye å skryte av.

På tur hjem så stoppet vi innom til en privat bonde. Der gikk vi inn i fjøsen hannes. Inne der kunne en selv plukke grønnsakerne som han hadde plukket og delt opp i bunter og pakket i poser. Det var kun poteten som var i løsvekt. Der var rabarbera, dill, salat, vårløk, potet og hvitløk. Han hadde skrevet på ei tavle hva diverse varer kostet, så betalten man den summen varene kom på, i et lite kasseapparat som stod der. Det var også en fin og spesiell opplevelse :-)

Lenge leve bonden!

Instagram: stolpengard

~MariaBredesen~

0

Skriv en ny kommentar